در دنیای امروزه برای سهولت در حمل و نقل و رفت و آمد چه برای انسان ها و چه برای جابجایی لوازم و وسایل بزرگتر و سنگین تر آسانسورها و بالابر هایی طراحی و در ساختمان ها تعبیه شده اند. اما این دو دستگاه با یکدیگر تفاوت هایی داشته و در هر جایی مورد استفاده قرار نمی گیرند. کاربرد ها و ویژگی های متفاوتی دارند. برای اطلاعات بیشتر در رابطه با تفاوت آسانسور و بالابر و یا اینکه می توان از بالابر به جای آسانسور استفاده کرد؟ با تی ام جی همراه باشید.
تفاوت آسانسور و بالابر چیست؟
آسانسور و بالابر هر دو وسیله هایی هستند که برای انتقال افراد و بارها به طور عمودی در ساختمان ها استفاده میشوند، اما تفاوت های مهمی بین آن دو وجود دارد. آسانسور یک دستگاه انتقال عمودی برقی است و به صورت خودکار افراد یا بارها را بین طبقات ساختمان حرکت میدهد. از آسانسور ها به طور عمومی برای انتقال افراد استفاده میشود. بالابر یک دستگاه مکانیکی بوده که برای انتقال بارها و مواد سنگین استفاده میشود. برای اطلاعات بیشتر مطلب معرفی انواع بالابر و معرفی انواع آن ها را مطالعه کنید.
بالابر ها عموماً در محل هایی مانند کارخانه ها، انبار ها و صنایع که نیاز به حمل و نقل بار های سنگین دارند، استفاده میشوند. بنابراین، تفاوت اصلی بین آسانسور و بالابر در استفاده اصلی آن ها و نوع انتقالی است که برای آن ها طراحی شده اند. همچنین، آسانسورها اغلب برای حمل و نقل افراد و بسته ها در ساختمان های مسکونی، اداری، تجاری و هتل ها استفاده میشوند و به صورت خودکار و با سیستم های ایمنی پیشرفته مجهز هستند.
بالابر ها به عنوان یک وسیله حمل و نقل بار های سنگین و محموله های بزرگ در صنایع و کارخانه ها استفاده می شوند و معمولاً نیاز به عملکرد قوی و پایدار برای حمل و نقل بارهای سنگین دارند. در مجموع، هر دو وسیله حمل و نقل انتقال عمودی را انجام میدهند، اما برای استفاده های مختلف و زیرساخت های مختلف طراحی و استفاده میشوند. همچنین بخوانید چاه آسانسور چیست و چه کاربردی دارد؟
انواع بالابر
بالابر ها یکی از کاربردی ترین تجهیزات در صنایع مختلف هستند که برای جا به جایی آسان و ایمن افراد و بارها در ارتفاع های گوناگون طراحی می شوند. در این قسمت از مقاله قرار است انواع بالابر را باهم بررسی کنیم.
بالابر هیدرولیکی
همانطور که می دانید بالابر از سیستم هیدرولیک برای جا به جایی عمود بارها استفاده می کند. در واقع بالابر هی از یک فشار مایع معمولا روغن درون سیلندرها نیروی لازم برای حرکت پیستون ها و در نتیجه بالابردن یا پایینآوردن کابین یا سکوی حمل را تأمین می کنند. از مزایای بالابر های هیدرولیکی می توان به حرکت روان و بدون لرزش، ایمنی بالا، طراحی ساده و نیاز کم به سرویس و نگهداری اشاره کرد.
بالابر آکاردئونی
بالابر آکاردئونی یا قیچی یکی دیگر از انواع بالابر است و از سیستم هیدرولیک برای بالا بردن اشیا و افراد استفاده می کند. این بالابر ایمنی بالایی دارد و می تواند برای کار های صنعتی مورد استفاده قرار بگیرد. معمولا از بالابر آکاردئونی در فروشگاه ها، انبار ها و سایر شغل های صنعتی استفاده می شود.
بالابر خانگی
بالابر خانگی که به آن هوم لیفت نیز گفته می شود، وسیله ای است که امکان جا به جایی افراد و اشیاء را بین طبقات در منازل فراهم می کند. این بالابر ها به ویژه برای افرادی که دارای مشکلات حرکتی هستند، مانند سالمندان یا افراد دارای معلولیت، بسیار مفید بوده و به آن ها کمک می کند تا به راحتی و با ایمنی بین طبقات حرکت کنند. بالابر های خانگی در انواع مختلفی مانند هیدرولیکی و کششی تولید می شوند.
بالابر آسانسور خانگی چیست؟
بالابر خانگی، یک نوع آسانسور کوچک و شخصی است که برای استفاده در منازل و واحد های مسکونی طراحی شده است. این نوع آسانسور ها به طور خاص برای راحتی و کمک به افرادی که مشکلات حرکتی دارند یا برای حمل و نقل افراد و اشیاء از یک طبقه به طبقه دیگر در خانه استفاده میشوند. بالابر آسانسور خانگی در اندازه ها و ظاهر های مختلفی موجود است و معمولاً به صورت سفارشی ساخته میشود تا با طراحی و استایل داخلی خانه سازگار باشد. آسانسور خانگی (هوم لیفت) هیدرولیکی اغلب دارای سیستم های ایمنی پیشرفته، کنترل های آسان و قابلیت نصب آسان هستند. با استفاده از بالابر آسانسور خانگی، افراد می توانند به راحتی و با صرف کمترین تلاش، بین طبقات مختلف خانه خود حرکت کنند و از امکانات در خانه خود بهترین استفاده را ببرند.
انواع آسانسور
آسانسور ها نهتنها وسیلهای برای جابهجایی افراد بین طبقات هستند، بلکه نقش مهمی در راحتی، سرعت و ایمنی زندگی روزمره ایفا می کنند. اگر می خواهید بیشتر با انواع آسانسور آشنا باشید در این قسمت به آن ها اشاره شده است.
آسانسور کششی
آسانسور کششی یکی از پر کاربرد ترین نوع آسانسور است که با استفاده از موتور الکتریکی، سیم بکسل و وزنه تعادل، کابین را بین طبقات جا به جا می کند. در این سیستم، کابین و وزنه تعادل به دو سر سیم بکسل متصل هستند و با چرخش فلکه موتور، کابین به سمت بالا حرکت می کند. این طراحی باعث کاهش مصرف انرژی و افزایش کارایی می شود. آسانسور های کششی به ویژه در ساختمان های بلند و پرتردد به دلیل سرعت بالا و کارایی مناسب بسیار محبوب هستند.
آسانسور هیدرولیکی
این نوع آسانسورها به دلیل حرکت نرم و بی صدا، نصب آسان و هزینه های نگهداری کمتر، در ساختمان های کم ارتفاع معمولاً تا ۶ طبقه مانند منازل مسکونی و ساختمان های تجاری کوچک کاربرد گسترده ای دارند. آسانسور هیدرولیکی با استفاده از نیروی فشار روغن، کابین را بین طبقات جا به جا می کند
تفاوت بالابر هیدرولیکی و گیربکسی در چیست؟
بالابر هیدرولیکی و گیربکسی دو مدل از بالابر های استفاده شده در ساختمان ها بوده که دارای تفاوت های مهمی هستند در زیر به برخی از این تفاوت ها پرداخته ایم.
بالابر های هیدرولیکی
بالابر هیدرولیکی از یک سیستم هیدرولیکی برای حرکت عمودی استفاده می کند، در حالی که بالابر های گیربکسی از یک سیستم مکانیکی یا الکتریکی برای حرکت استفاده می کنند. بالابر های هیدرولیکی اغلب به عنوان یک گزینه کم صدا، پرقدرت و صرفهجویی در فضا شناخته میشوند. این نوع بالابرها برای کاربرد هایی که نیاز به حمل و نقل بارها و افراد با وزن بالا دارند مناسب هستند.
بالابر های گیربکسی
بالابر گیربکسی از یک سیستم مکانیکی یا الکتریکی برای حرکت عمودی استفاده میکند، که برای نقل و انتقال نیرو های متغیر استفاده میشود. این نوع بالابر ها معمولاً سازگار تر و قابل تنظیم به طول و ارتفاع مختلف محیط های مختلف هستند. بالابر های گیربکسی برای کاربرد هایی که نیاز به حرکت دقیق و مقاومت برابر بازیافت نیروهای تغییر متغیر دارند، مناسب هستند. به طور کلی، روند انتخاب بین بالابر های هیدرولیکی و گیربکسی بستگی به نوع استفاده، نیازهای محیطی و اقتصادی، و ویژگیهای فنی خاص ساختمان دارد.
بالابر به جای آسانسور
بالابر و آسانسور هر دو به عنوان یک وسیله برای جا به جایی استفاده می شوند. بالابرها همان کار آسانسور را انجام می دهند اما در حالت کلی تفاوت هایی دارند. بالابر و آسانسور تفاوت هایی در شکل ظاهری دارند. یکی از اصلی ترین تفاوت آن ها در نوع کاربری آن ها است.
- برای مثال از آسانسور در مجتمع ها و ساختمان ها استفاده می شود در حالیکه بالابر ها را فقط می توان در کارگاه ها و مکان های صنعتی استفاده کرد. به خاطر داشته باشید که از بالابر به جای آسانسور در ساختمان ها ه دلیل تفاوت هایی که در ایمنی دارند، توصیه نمی شود. آسانسور ها صرفا برای جا به جایی افراد ساخته شده اند و بالابر برای جا به جایی اشیا بیشتر کاربرد دارد.
- بر اساس اعلام مدیر کل بازرسی وزارت تعاون و رفاه اجتماعی، نصب بالابر و استفاده از آن در فروشگاه ها، کارگاه ها، منازل و اماکن بهجای آسانسور غیرایمن و خطرناک است. بنابراین، استفاده بالابر به جای آسانسور می تواند خطرات جانی و مالی به همراه داشته باشد و با استاندارد ایمنی آسانسور و ساختمان ها مغایرت دارد.
- پایبندی به قوانین و مقررات مربوط به ایمنی و استاندارد های محیطی و ساختمانی بسیار حیاتی است. قبل از تصمیم گیری برای استفاده از بالابر به جای آسانسور، باید اطمینان حاصل شود که بالابر مطابق با استاندارد های ایمنی و ساختمانی است. برای اطلاعات بیشتر مطلب استاندارد آسانسور چیست؟ را مطالعه کنید.
- بالابر ها معمولاً هزینه های نصب و نگهداری بیشتری نسبت به آسانسور ها دارند. بنابراین، قبل از تصمیم گیری باید هزینه های احتمالی را مورد بررسی دقیق قرار دهید. به عنوان یک گزینه، در برخی موارد خاص و به شرط رعایت ملاحظات ایمنی و فنی، استفاده از بالابر به جای آسانسور ممکن است مناسب باشد. اما برای بررسی شرایط دقیق و انتخاب بهترین گزینه، بهتر است با متخصصین مهندسی ساختمان و ایمنی مشورت کنید.
تفاوت های بالابر و آسانسور در یک نگاه
ویژگی | آسانسور | بالابر |
کاربرد | جا به جایی افراد | حمل و جا به جایی سریع اشیا در کارخانه ها و کارگاه های صنعتی |
نحوه حرکت | سیستم هیدرولیکی یا کششی | استفاده از سیستم هیدرولیکی و حرکتی |
سرعت حرکت | سرعت بین 1/5 تا 2/5 متر بر ثانیه که در مقابل بالابر بسیار پرسرعت است. | سرعت کمتری نسبت به آسانسور دارند و برای ارتفاع های کم و متوسط مناسب هستند. |
ایمنی | ایمنی و استاندارد در آسانسور رعایت شده و دارای سیستم ایمنی پیشرفته ای است. | ایمنی کمتر نسبت به آسانسورها دارند. از سیستم ایمنی هوشمند بهره مند نیستند. |
ساختار کابین | کابین استاندارد، زیبا و ایمن | بالابرها کابین ندارند و در برخی موارد بدون در هستند. |
هزینه | هزینه بالا برای نصب | هزینه کم برای نصب |
قیمت بالابر خانگی
قیمت بالابر های خانگی بسته به نوع، ابعاد، تعداد طبقات، ظرفیت و ویژگی های فنی متغیر است. بهطور کلی، بالابر های خانگی هیدرولیکی با کابین شیشه ای برای یک طبقه حدود ۶۰۰ تا ۷۰۰ میلیون تومان قیمت دارند و به ازای هر طبقه اضافه، حدود ۱۰۰ میلیون تومان به هزینه افزوده می شود. بالابر های ساده تر و بدون کابین با ارتفاع ۴ متر، قیمتی در حدود ۲۰۰ تا ۲۵۰ میلیون تومان دارند. علاوه بر این، هزینه های نصب، راه اندازی و نگهداری نیز باید در نظر گرفته شوند.
سخن آخر
در این مقاله به نقد و بررسی تفاوت آسانسورها و بالابر ها پرداخته و در رابطه با تفاوت بالابر های هیدرولیکی و گیربکسی توضیحات کاملی ارائه کردیم. می توان به جای آسانسور ها با رعایت برخی نکات از بالابر ها استفاده کرد اما باید توجه داشته باشید که تمام نکات و ملاحظات ایمنی را رعایت بفرمایید.