نصب آسانسور دارای مراحل گوناگون و متفاوتی است که حفر چاله آسانسور از جمله این مراحل است. این موضوع نیاز به دقت بالا در استاندارد های اسانسور دارد و اگر در آن بی دقتی شود سبب بوجود آمدن مشکلات جدی می شود. چاه آسانسور یک تونل عمودی بوده که محل قرار گیری شاسی، کابین و دیگر بخش های آسانسور است و آسانسور در مسیر آن حرکت می کند. برای اطلاعات بیشتر در رابطه با چاله آسانسور و کاربرد آن با تی ام جی همراه باشید.
چاه آسانسور چیست؟
چاه آسانسور محدوده ای است که کابین آسانسور در آن قرار می گیرد و آسانسور با استفاده از وزنه تعادل و ریل حرکتی به سمت بالا و پایین حرکت می کند. چاه آسانسور از کف ساختمان تا سقف موتورخانه امتداد داشته و اطراف آن را دیوار های اضطراری و درب ها احاطه می کنند. طراحی چاه باید به گونه ای باشد که فضای عمودی آن فاقد خمیدگی و انحنا بوده و کاملا صاف و شاقول باشد. این تونل فقط مختص کابین آسانسور بوده و باید از نصب هر گونه اجسام اضافی مانند شیر آب و یا سیم کشی در چاه آن خودداری شود. می توانید برای اطلاعات بیشتر در رابطه با بالابر ها معرفی انواع بالابر و موارد استفاده از آن ها را مطالعه کنید.
هیچ گونه مواد اشتعال زایی نباید در چاه آسانسور وجود داشته باشد. کف چاه باید تراز و صاف باشد و آرماتور های زائد موجود در دیواره آن باید پاکسازی شده تا مشکلات جدی بوجود نیاید. باید دیوار های چهار طرف چاه آب سیمان و پلاستر پوشیده شده و برای جلوگیری از زنگ زدگی باید با رنگ رزی شوند.
چاله یا چاهک آسانسور چیست؟
چاه آسانسور بخش پایینی آسانسور بوده در انگلیسی به آن PIT می گویند و ارتفاع آن را با P نشان می دهند. هدف از ایجاد چاله یا چاهک قرار گیری راحت سرویس کاران تعمیرکاران در این قسمت بوده و ضربه گیر وزنه تعادل، چاه ارت، ضربه گیر کابین، سیستم روشنایی در چاهک آسانسور قرار می گیرند. ابعاد عمق، ارتفاع و عرض آن براساس استاندارد ها و اندازه چاه در نظر گرفته می شود.
چاه آسانسور چگونه ساخته می شود؟
چاه آسانسور معمولا از موادی مانند پلاستر، ماسه و سیمان استفاده می شود. برای ساخت چاه آسانسور اولین کاری که باید انجام دهید، آماده کردن کف چاه آسانسور است که باید استاندارد های لازم را رعایت کنید. ارتفاع لازم از انتهای چاله تا سطح کف سازی شده تا قبل از بتن ریزی را شامل می شود.
دومین کاری که باید برای ساختن چاه آسانسور باید انجام دهید، بتن ریزی کف چاهک است. این مورد باید با توجه به شرایط ساختمان و نوع آسانسوری که قرار است نصب شود، انجام دهید. دقت کنید که موارد زیر در این مرحله باید حتما رعایت شده باشند.
- بتون ریزی مگر به اندازه 10 سانتی متر
- بتون ریزی آرمه کف
- رعایت سی سانتی متر آرماتور بندی
در سومین قدم نیز باید چاه آسانسور دیوار کشی شود، البته اینکار باید در صورتی انجام شود که آهن کشی آسانسور انجام نشود. حتما توجه داشته باشید که هر سه طرف چاهک، از کف تا اولین توقف آسانسور دیوار کشی شود. دیوار کشی با سه روش ها انجام می شود که در ادامه با آن ها آشنا خواهیم شد.
- به صورت ورق کشی با با استفاده از پانل های گچی
- دیوارکشی با رابیس بندی توسط تورهای فلزی و اندود روی آن
- اندودکاری با سیمان و خاک از سمت داخل چاهک
کاربرد چاه آسانسور چیست؟
چاه آسانسور برای اکثر آسانسور ها تعبیه می شود و ابعاد آن بر اساس کابین آسانسور در نظر گرفته می شود. در زیر به برخی از آسانسور هایی که برای نصب به چاه آسانسور نیاز دارند را نام برده ایم.
- آسانسور بیمارستانی بیمار بر هیدرولیکی
- آسانسور مسافربر وینچی
- آسانسور مسافربر هیدرولیکی
- آسانسور خانگی (هوم لیفت) کششی
- آسانسور بیمارستانی بیمار بر کششی
تفاوت چاله و چاه آسانسور در چیست؟
با توجه به تعریفی که از چاله آسانسور داشتیم می توان گفت با تفاوت های کاربردی که با یکدیگر دارند که در برخی موارد چاه و چاله به جای یکدیگر استفاده می شوند. چاله قسمتی از چاه آسانسور بوده که در پایین ترین قسمت قرار دارد و چاهک یا همان چاله از ارتفاع کمتری برخوردار بوده و حداقل ارتفاع برای چاله 1/5 متر است. چاه نوع یکانال هوایی بوده و از لحاظ ابعاد با چاله متفاوت است. ابعاد چاله باید حدودا 10 سانتی متر از ابعاد چاله بزرگ تر باشد.
علت جمع شدن آب در چاله آسانسور
از مشکلات رایجی که ممکن است برای چاله آسانسور اتفاق بیفتد، جمع شدن آب در چاله آسانسور است. توجه داشته باشید که جمع شدن آب در چاله آسانسور ممکن است باعث آسیب به تجهیزات آسانسور شود. همچنین ممکن است باعث خطر و آسیب به افراد و بنای ساختمان باشد.
از دلایل رایجی که باعث می شود آب در چاله آسانسور جمع شود، می توان به عدم آب بندی اصولی، موقعیت جغرافیایی شهری که در آن ساکن هستید، قدیمی و کهنه شدن ساختمان، عدم حفاظت از لایه های عایق کاری، ضعف سیستم زهکشی اشاره کرد.
شما می توانید با روش هایی مانند پوشش آب بندی از داخل، بتن های آب بندی از داخل و استفاده از عایق رطوتی کریستالی این مشکل را حل کنید. همچنین باید آب بندی صحیح چاله آسانسور از مشکلات بیشتری جلوگیری کنید. این روش مزایایی مانند افزایش ایمنی ساختمان و افراد، کاهش هزینه های نگهداری آسانسور، حفظ تجهیزات آسانسور را به همراه دارد.
انواع چاهک های آسانسور
نصب انواع چاهک های آسانسور نیازمند توجه به نوع مدل آسانسور و محیط ساختمان دارددر ادامه شما باید با انواع چاعک آسانسور آشنا شوید تا انتخاب درست و صحیحی برای ساخت چاه آسانسور داشته باشید.
چاهک بتنی
همانطور که از اسم این چاهک پیداست، از بتن ساخته شده است و می توان گفت جز متدوال ترین و محبوب ترین نوع چاهک بتنی است. این نوع چاهک می تواند مقاومت بالایی داشته باشد و برای ساختمان های بلند و پرتردد بسیار مناسب است. همچنین در نظر داشته باشید که چاهک بتنی همیشه دارای طول عمر بالاتری نسبت به سایر چاهک ها است.
چاهک فلزی
این توع چاهک از فلز ساخته شده و به دلیل وزن و هزینه کم نسبت به چاهک بتنی مورد استفاده قرار می گیرد. توجه کنید که از این چاهک نباید برای ساختمان بلند و با ارتفاع زیاد مورد استفاده قرار بگیرد چرا برای هر نوع ساختمانی مناسب نیست.
چاهک مونولیتیک
این نوع چاهک برای ساختمان هایی با فضای محدود ساخته شده است و اگر می خواهید که برای فضای محدود چاهک نصب کنید، این نوع آسانسور می تواند مناسب باشد.
قیمت و خرید کابین آسانسور و اجرای پروژه توسط شرکت تی ام جی
موارد نصب و راه اندازی آسانسور باید با رعایت تمام استانداردها انجام شود که همگی در کیفیت و ایمنی آسانسور تاثیر گذار هستند. همچنین شما می توانید برای نصب انواع آسانسور یا پله برقی با پشتیانی شرکت تی ام جی در ارتباط باشید.
استاندارد عمق چاه آسانسور
استاندارد آسانسور چیست؟ برای حفر چاه آسانسور استاندارد هایی وجود دارد که باید از اندازه دقیق آن ها مطلع باشیم. در زیر به ابعاد استاندارد آن پرداخته ایم.
- آسانسور 5 نفره، عمق چاله آسانسور 60 در 60 سانتی متر مربع
- آسانسور 6 نفره، عمق چاله آسانسور 60 در 170 سانتی متر مربع
- آسانسور 7 نفره، عمق چاله آسانسور 160 در 180 سانتی متر مربع
- آسانسور 8 نفره، عمق چاله آسانسور 160 در 190 سانتی متر مربع
- آسانسور 9 نفره، عمق چاله آسانسور 170 در 190 سانتی متر مربع
- آسانسور 10 نفره، عمق چاله آسانسور 170 در 200 سانتی متر مربع
- آسانسور 11 نفره، عمق چاله آسانسور 170 در 210 سانتی متر مربع
استاندارد عمق چاله آسانسور
برای رعایت استاندارد های آسانسور باید از اندازه دقیق چاله آسانسور و کابین آن مطلع باشیم تا ایمنی لازم را داشته باشد. در زیر به ابعاد چاله های آسانسور پرداخته ایم. برای اطلاعات بیشتر مطلب آسانسور های پرسرعت تی ام جی TMG را مطالعه کنید.
- ظرفیت 6 نفر، عرض درب 70 سانتی متر، عرض چاه 160، عمق چاه 160
- ظرفیت 8 نفر، عرض درب 80 سانتی متر، عرض چاه 180، عمق چاه 200
- ظرفیت 10 نفر، عرض درب 80 سانتی متر، عرض چاه 180، عمق چاه 200
- ظرفیت 13 نفر، عرض درب 90 سانتی متر، عرض چاه 200، عمق چاه 160
طول چاهک آسانسورهای خانگی و تجاری
همانطور که اشاره کردیم طول چاهک آسانسور با توجه به میزان ظرفیت آسانسور ها کم یا زیاد می شود. همچنین جالب است بدانید که طول چاه آسانسور های اداری، تجاری و مسکونی متفاوت است.
- آسانسورهای مسکونی یا خانگی که دارای طبقات 2 الی 4 هستند: 2.2 متر تا 2.5 متر
- آسانسور های تجاری که دارای تعداد طبقات 4 الی 8 هستند: 2.5 متر تا 3 متر
- آسانسورهای تجاری که دارای طبقات 8 الی بالا هستند: 3 متر الی 4 متر
حداقل فضای لازم برای تعبیه آسانسور
کوچکترین آسانسور ها، آسانسور هایی هستند که کاربرد خانگی داشته و فضای لازم برای نصب این آسانسور ها حداقل باید 2 تا 5/2 متر مربع باشد. آسانسور های خلاء پنوماتیکی برای نصب کمترین فضا را لازم دارند چرا که این مدل از آسانسور ها از نظر طراحی بدون گودال هستند. حداقل عمق مورد نیاز برای نصب آسانسور های مسکونی 1 متر عرض و 5/1 متر عمق است که باید یک بالابر با حداقل اندازه 5/1 متر و عرض 2 متر دارا باشند.
سخن آخر
در این مقاله به نقد و بررسی چاه آسانسور و کاربرد آن پرداخته و تفاوت هایی که چاله آسانسور با چاه آسانسور دارد را بیان کردیم. برای عمق چاله آسانسور و چاه آسانسور استاندارد هایی وجود دارد که باید هنگام تعبیه آسانسور آن ها رعایت شوند تا از بروز مشکلات جدی جلوگیری شود. حداقل ابعاد و و فضای لازم برای نصب آسانسور نیز با توجه به کاربرد آن تنظیم می شود.