استاندارد آسانسور چیست؟

در تمامی زمینه ها و پروژه های صنعتی یک سری قوانین و مقررات وجود دارند که حتما باید رعایت شوند و این قوانین طبق یک سری استاندارد ها ثبت و ضبط شده اند. این به منظور اطمینان از کیفیت و کارایی کالا و یا دستگاه تولید شده است. در تولید و ساخت آسانسور نیز استاندارد هایی وجود دارد که باید آن ها رعایت شوند.

البته رعایت این استاندارد ها فقط ایمنی را بالا نبرده بلکه تمامی موارد اعم از نگهداری، سرویس و تعمیر و بازسازی را پوشش می دهد. استاندارد های آسانسور چیست؟ و شامل چه مواردی می شوند؟ برای اطلاعات بیشتر در رابطه با تمامی این موارد با تی ام جی همراه باشید.

گواهی استاندارد آسانسور

آسانسور هیدرولیکی چیست؟ سابقه استفاده از آسانسور در کشور ما به 80 سال می رسد و امروزه هم شاهد ساخته شدن انواع آپارتمان ها از جمله مسکونی و تجاری با طبقات زیاد هستیم که آسانسور هایی به منظور راحتی بیشتر تردد و رفت و آمد در ان ها تعبیه شده است. از آنجایی که این آسانسور ها ضررات مالی و جانی زیادی به افراد زده اند رعایت قوانین و مقررات امری واجب تلقی شده و باید ساخت آن ها طبق استاندارد های تعیین شده باشد.

 یکی از مهم ترین مزایای استفاده و بهره گیری از این قوانین کاهش ضررات گفته شده است که باز هم خطرات و مشکلات را به صورت 100 درصدی از بین نبرده و با وجود قوانین و استاندارد ها باز هم مشکلاتی برای آسانسور ها مانند سقوط احتمالی آن ها پیش می آید. رعایت نکردن این قوانین و استاندارد ها سالانه جان چندین نفر را تهدید کرده و منجر به کشته شدن آن ها شده است. بنابراین بهتر است تمامی استاندارد ها را جدی گرفته و برای کاهش مشکلات آن ها را رعایت کنید.

انواع استاندارد های آسانسور کدامند؟

برای آسانسور ها دو نوع استاندارد وجود دارد که مدیران ساختمان باید هر دو مورد را اخذ کنند. در زیر به این دو مورد استاندارد اشاره کرده ایم.

استاندارد اولیه آسانسور: استاندارد اولیه آسانسور نوعی استاندارد است که بعد از نصب و بازرسی کارشناسان اخذ می شود. برای اخذ این استاندارد عملکرد و ایمنی آسانسور مورد بررسی قرار گرفته و اگر استاندارد های لازم را داشته باشد می توانید پایان کار را نیز دریافت کنید. البته این گواهی باید قبل از استفاده از آسانسور و برای تمامی آسانسور ها از جمله آسانسور وینچی و آسانسور هیدرولیکی گرفته شوند.

استاندارد ادواری آسانسور: بعد از گواهی استاندارد اولیه آسانسور باید گواهی استاندارد ادواری صادر شود. البته گرفتن این گواهی به صورت قانونی الزامی نبوده و فقط اخذ آن از نظر فنی توصیه می شود. این گواهی به منظور تایید خدمات برای استفاده از آسانسور در طول سال است. اگر خدمات پشتیبانی آسانسور را به صورت مرتب انجام می دهید، می توانید گواهی استاندارد ادواری آسانسور را دریافت کنید.

چک لیست استاندارد آسانسور به چه صورت است؟

در چک لیست استاندارد های آسانسور مواردی وجود دارند که در زیر به برخی از آن ها پرداخته ایم.

  • مشخصات نصب
  • چاه آسانسور
  • ضربه گیر
  • وزنه تعادل
  • ریل راهنما
  • چاهک
  • ترمز ایمنی یا پاراشوت
  • درب ها
  • کابین
  • طناب فولادی
  • محل قرار گیری فلکه ها و موتور خانه
  • گاورنر
  • سیستم محرکه آسانسور
  • لوازم و تجهیزات و حفاظت الکترونیکی

استعلام استاندارد آسانسور

مالکان ساختمان و مدیران ساختمان برای اینکه مطمئن شوند آسانسور دارای استاندارد است یا خیر باید استعلام آن را بگیرند. معمولا برای اینکار می توانید از دو روش برای اینکار کمک بگیرید. روش های مختلف استعلام استاندارد آسانسور در ادامه آورده شده است.

روش اول استعلام استاندارد آسانسور

مالکان ساختمان برای روش اول می توانند از سامانه الکترونیکی که برای این کار در نظر گرفته شده است استفاده کنند. سازمان بازرسی آسانسور به آدرس  isiri.gov.ir تعیین شده است و برای استعلام استاندارد آسانسور باید به این آدرس مراجعه کنید. برای اینکار با انتخاب استان  محل زندگی خود می توانید استعلام آسانسور مجتمع خود را بگیرید. به خاطر داشته باشید که برای استعلام داشتن شناسه ملی آسانسور، داشتن مشخصات و شماره پروانه ساختمان محل نصب آسانسور لازم است.

شما با این روش علاوه بر استعلام استاندارد آسانسور می توانید اطلاعات دیگری مانند نام، تلفن، آدرس شرکت بازرسی، نام و تلفن و آدرس شرکت، تاریخ انقضای گواهینامه، تاریخ انقضای تاییدیه را نیز در این سامانه بررسی کنید. این سامانه در هنگام خرید و فروش ساختمان و سایر موارد بسیار کاربردی است و می تواند باعث اطمینان خاطر از وضعیت فعلی آسانسور شود.

روش دوم استعلام استاندارد آسانسور

روش دومی که شما می توانید برای استعلام استاندارد آسانسور از آن استفاده کنید، خیلی ساده تر از روش اول است. برای اینکار لازم است که شناسه ملی آسانسور را به سامانه پیامکی 10001517 ارسال کنید تا صحت استاندارد بودن آسانسور بررسی شود. در این روش همراه با استعلام گرفتن استاندارد آسانسور سایر اطلاعات مانند نام و مشخصات شرکت بازرسی، نام و مشخصات شرکت فروشنده و تاریخ انقضای تأییدیه را نیز می توانید دریافت کنید.

درج شناسه آسانسور در سال 1396 به دستور اداره کل استاندارد در داخل کابین آسانسورها اجباری و الزامی شد. همچنین بهتر است بدانید که شناسه ملی آسانسور کدی 10 رقمی و منحصر به فرد برای هر آسانسوری است که توسط سازمان ملی بازرسی آسانسور داده می شود. دریافت این کد برای مالک ساختمان و شرکت نصب کننده بسیار الزامی و حیاتی است.

مراحل دریافت استاندارد آسانسور کدامند؟

مراحل دریافت استاندارد آسانسور کدامند؟

تمامی قوانین و مقررات برای ساخت، نصب و راه اندازی آسانسور به منظور حفظ جان افراد و ایمنی وضع می شود که برای کاهش خطرات احتمالی است. شما برای دریافت استاندارد های آسانسور لازم است که مراحلی را طی کنید. پایان مراحل نصب و راه اندازی آسانسور، ارسال برخی از مدارک مانند کپی از برگ اول پروانه ساختمان برای شرکت طرف قرار داد، انجام ثبت نام اینترنتی در سامانه جهت اخذ استاندارد آسانسور، پرداخت هزینه اخذ استاندارد آسانسور به شرکت مربوطه و… از جمله مراحلی هستند که باید برای دریافت استاندارد آسانسور انجام دهید. همچنین بررسی روند زیر برای دریافت مراحل استاندارد آسانسور می تواند کمک کنند باشد.

  1. برای دریافت استاندارد اولیه آسانسور باید ابتدا نصب و راه اندازی آسانسور به طور کامل باید انجام شده باشد.
  2. رونوشت یا کپی کارت ملی متقاضی و نیز رونوشت صفحه نخست جواز ساختمان به شرکت سازنده و مجری ارسال شود.
  3. شرکت سازنده آسانسور باید در سامانه اخذ استاندارد آسانسور ثبت نام کند. سپس کد رهگیری را دریافت کرده و شرکت بازرسی آسانسور را تعیین کند.
  4. کارشناس شرکت بازرسی، آسانسور را در حضور نماینده شرکت سازنده مورد بازدید و بازرسی قرار می دهد.
  5. در مرحله بعدی شرکت بازرسی نوبت بازدید و بازرسی را تعیین می کند.
  6. در این مرحله شرکت مجری آسانسور با کارفرما، قرارداد سرویس و نگهداری را امضا می کند.

نحوه درخواست بازرسی استاندارد آسانسور

بازرسی دوره ای برای استاندارد آسانسور یک فرآیند بسیار الزامی است و باید توسط مالکان حتما پیگیری شود. اگر شما صاحب یا مالک ساختمان هستید، می توانید با مراجعه به lift.isiri.gov.ir می توانید درخواست بازرسی استاندارد آسانسور را ثبت کنید. بعد از ثبت مامور استاندارد به آدرس محل نصب آسانسور مراجعه می کند و به این طریق شما می توانید خیلی سریع گواهینامه استاندارد را بررسی کنید.

کدام مدارک برای اخذ گواهی استاندارد آسانسور لازم هستند؟

شما برای اخذ گواهی استاندارد آسانسور باید یک سری مدارک ارائه دهید که در زیر به آن ها اشاره کرده ایم.

  • تهیه فرم بازرسی استاندارد ارائه شده توسط شرکت نصاب برای آسانسور خانگی (هوم لیفت) کششی.
  • تهیه فرم تاییدیه ناظر ساختمان توسط کارفرما
  • ارائه کارفرما از کپی نسخه پروانه ساختمان
  • بیمه نامه را باید توسط شرکت نصاب تهیه کنید
  • کارفرما باید فرم 6 را تکمیل کند.

کدام موارد از بیرون آسانسور مورد بررسی قرار می گیرند؟

برای گرفتن تاییدیه گواهی استاندارد آسانسور علاوه چاه و قسمت های داخلی، قسمت های خارجی آن باید مورد بررسی قرار گیرند. این بررسی ها عبارتند از کنترل و تست سیم ارت روی کابین، تست زنگ اضطراری آسانسور، سلامت کف کابین و دیواره ها و سقف ها، روشنایی و نور کافی در داخل کابین، مطابق داشتن شماره طبقه با شستی روی کابین، بررسی سیستم برگشت درب به صورت خودکار بعد از باز کردن درب همگی از موارد مورد بررسی در بیرون آسانسور هستند.

هزینه استاندارد آسانسور

برای بررسی استاندارد آسانسور لازم است که شما اطلاع دقیقی از هزینه استاندارد آسانسور داشته باشید. هزینه استاندارد آسانسور در سال 1403 یکی از مهم ترین مواردی است که در تصمیم گیری برای نصب و استفاده از آسانسور در پروژه های ساختمانی به شمار می آید. در سال 1403 هزینه استاندارد آسانسور برای آسانسورهای مجتمع های که دارای طبقات زیادی هستند، قیمت مناسبی در نظر گرفته شده است.

اما باید در نظر داشته باشید که هزینه استاندارد آسانسور با توجه به نوع ساختمان و تعداد طبقات آسانسور می تواند تغییر کند. معمولا هزینه استاندارد آسانسور در سال 1403 با تعداد طبقه 8 می تواند معادل 24 میلیون تومان تعیین شده است و این قیمت می تواند بسته به شرایط مختلف تغییر کند.

سخن آخر

در این مقاله به نقد و بررسی استاندارد های آسانسور و توضیحات آن پرداختیم. برای دریافت گواهی استاندارد آسانسور لازم است که قوانین را رعایت کرده و مراحلی را طی کنید. برای اخذ این گواهی مدارکی اعم از تهیه فرم بازرسی و کپی از جلد اول شناسنامه و… موارد گفته شده در بالا از جمله موارد یهستند که از بیرون آسانسور مورد بررسی قرار می گیرند.