نصب و طراحی آسانسور یکی از حرفه هایی است که نیاز به تخصص دارد و دارای چند مرحله است که چاله و حفر چاه یکی از این مراحل به شمار می رود که عدم توجه به آن و استاندارد های مربوطه می تواند سبب بروز مشکلاتی در پیشبرد پروژه و هزینه های اضافی شود. امروزه استفاده از اسانسور ها در بیشتر ساختمان های مسکونی، تجاری و …. رایج شده است از این رو در این مطلب سعی داریم بیشتر در باره چاه آسانسور صحبت کنیم که جزو مهم ترین مباحث در زمینه آسانسور به شمار می آید.
چاه آسانسور چیست؟
به زبان ساده به فضای عمودی که کابین آسانسور در آنجا بالا و پایین می رود چاه آسانسور می نامند. این چاه معمولا از کف یا پی ساختمان تا سقف که موتور خانه در آن جا قرار دارد امتداد میابد.از این رو اطراف این چاه توسط دیوار ها، دیوار های اضطراری و درب ها در طبقات مختلف احاطه شده اند. در رابطه با طراحی چاه دو نکته اساسی وجود دارد.
برای جلوگیری از مشکلات احتمالی در نصب و فعالیت تجهیزات، فضای عمودی چاه باید کاملاً شاقول و بدون هرگونه انحنا یا خمیدگی باشد. لازم به ذکر است که چاه آسانسور تنها برای نصب آسانسور و قطعات مربوطه حفر می شود و به همین دلیل، فضایی برای نصب تجهیزات دیگر مانند شیر های آب، گاز و سیمکشی در نظر گرفته نشده است. همچنین، به بالاترین قسمت چاه آسانسور، فضای بالاسری گفته می شود که ارتفاع آن از کف آخرین توقف تا سقف چاله محاسبه می شود.
روشنایی چاه آسانسور
چاه آسانسور برای ایمنی و کارایی نیاز به روشنایی دارد که وجود آن بسیار مهم است. بر اساس استاندارد ها، چاه آسانسور باید به روشنایی دائمی مجهز باشد، بهطوریکه شدت نور در فاصله یک متری بالای سقف کابین و کف چاهک فراهم شود. برای این کار لازم است چراغ هایی با فاصله معین نصل کنید.
معمولا یک چراغ در حداکثر ۵۰ سانتی متری از بالاترین نقطه چاه، یک چراغ در حداکثر ۵۰ سانتی متری از پایین ترین نقطه چاه، و چراغ های میانی با فواصل حداکثر ۷ متر نصب می شود. این چراغ ها باید قابلیت روشن و خاموش شدن از موتورخانه را داشته باشند تا در مواقع لزوم کنترل آسانی فراهم شود.
چاله آسانسور چیست؟
- هیچ گونه مواد قابل اشتعالی نباید داخل آن وجود داشته باشد.
- کف آن صاف و تراز باشد.
- آرماتورهای زائد دیواره های آن پاک سازی و جمع سازی شوند.
- دیواره های چهار طرف آن با پلاستر ماسه و سیمان پوشانده شوند.
- جهت جلوگیری از زنگ زدگی و خوردگی تجهیزات آهنی باید سطح آنها با رنگ پوشیده شود.
علت جمع شدن آب در چاله آسانسور
جمع شدن آب در چاله آسانسور یکی از مشکلات رایج و چالش انگیز است که می تواند به دلایل متعددی رخ دهد. یکی از عوامل اصلی، عدم آب بندی مناسب در زمان ساخت است. اگر چاله آسانسور به درستی عایق کاری نشده باشد، آب های زیرزمینی یا رطوبت می تواند به داخل آن نفوذ کنند.
موقعیت جغرافیایی نیز در این مسئله بسیار تأثیرگذار است. برای مثال در مناطقی با سطح بالای آب های زیرزمینی یا بارندگی زیاد، احتمال نفوذ آب به چاله آسانسور افزایش می یابد. علاوه بر این، قدیمی بودن ساختمان و فرسودگی سیستم های عایق کاری می تواند منجر به نشت آب شود.
ضعف در سیستم زهکشی اطراف چاله آسانسور نیز ممکن است باعث تجمع آب در آن شود. برای جلوگیری از این مشکلات، استفاده از روش های مؤثر آب بندی مانند عایق های رطوبتی کریستالی و بتن آب بند توصیه می شود.
ابعاد چاله آسانسور
ابعاد چاله آسانسور بر اساس ظرفیت و نوع آسانسور تعیین شده و این ابعاد بسته به نوع آسانسور، ظرفیت، سرعت و استاندارد های ساختمان متفاوت است. در این قسمت ظرفیت آسانسور، عرض و عمق را مشاهده می کنید.
ظرفیت آسانسور | عرض چاله | عمق چاله |
4 نفره و 300 کیلوگرم | 140 سانتی متر | 160 سانتی متر |
6 نفره 450 کیلوگرم | 160 سانتی متر | 170 سانتی متر |
8 نفره 750 کیلوگرم | 160 سانتی متر | ۱۹۰ سانتی متر |
10 نفره 750 کیلوگرم | 170 سانتی متر | 200 سانتی متر |
13 نفره 1000 کیلوگرم | 175 سانتی متر | 240 سانتی متر |
چاه و چاهک آسانسور چه تفاوت هایی با هم دارند؟
کاربرد چاه آسانسور
همانطور می دانید چاه آسانسور کاربردهای فروانی دارد و به شما کمک می کند تا آسانسور عملکرد بهتری داشته باشد. در ادامه با کاربردهای بیشتر آسانسور آشنا می شویم.
محل حرکت کابین و وزنه تعادل
چاه آسانسور فضایی عمودی در ساختمان است که برای حرکت کابین و وزنه تعادل طراحی شده است. کابین، بخشی است که مسافران یا بار را بین طبقات جا به جا می کند، در حالی که وزنه تعادل برای متعادل سازی وزن کابین و کاهش فشار بر موتور به کار می رود.
این وزنه با خنثی کردن بخشی از وزن کابین، به موتور آسانسور کمک می کند تا با انرژی کمتری، کابین را به حرکت در آورد. این موضوع در نهایت باعث صرفه جویی در مصرف انرژی و هزینه های مربوطه می شود. در سیستم آسانسور، وزنه تعادل به فلکه هایی متصل می شود که به تجهیزات و قطعات ایمنی مختلفی مجهز هستند.
این تجهیزات ایمنی باعث می شوند که سیم بکسل ها از شیار فلکه ها خارج نشوند و از ورود اشیاء مختلف به شیار فلکه ها جلوگیری شود. همچنین، نصب این قطعات باعث می شود که هیچ تداخلی در حرکت سیم بکسل بر روی فلکه ها ایجاد نشود.
نصب تجهیزات مکانیکی و الکتریکی
در فرآیند نصب آسانسور، تجهیزات مکانیکی و الکتریکی متعددی در چاه آسانسور جای گذاری می شوند تا عملکرد صحیح و ایمنی دستگاه تضمین گردد. تجهیزات مکانیکی شامل ریل های هدایت کننده کابین و وزنه تعادل هستند که با دقت در دیواره های چاه نصب می شوند تا حرکت روان و پایدار کابین را بین طبقات فراهم کنند. همچنین، موتور آسانسور که نیروی محرکه را تأمین می کند، به همراه گیربکس و سایر اجزای مکانیکی در محل مناسب خود قرار می گیرند.
در بخش الکتریکی، سیم کشی های لازم برای تأمین برق موتور، سیستم های کنترل و ایمنی انجام می شود. تابلو فرمان که به عنوان مغز سیستم عمل می کند، نصب شده و با سنسور ها و سوئیچ های ایمنی مرتبط میگردد تا حرکات کابین و عملکرد درب ها به درستی کنترل شوند. نصب دقیق این تجهیزات، همراه با تنظیمات مناسب، برای عملکرد بهینه و ایمن آسانسور ضروری است.
حفاظت از تجهیزات در برابر عوامل محیطی
حفاظت از تجهیزات آسانسور در برابر عوامل محیطی مانند رطوبت، گرد و غبار و تغییرات دما برای عملکرد بهینه و افزایش عمر مفید آن ها ضروری است. استفاده از مواد مقاوم در برابر خوردگی، به ویژه در محیط های مرطوب یا مکان هایی که در معرض مواد شیمیایی هستند، می تواند به حفظ سلامت تجهیزات کمک کند
علاوه بر این، انتخاب آسانسورهای با استاندارد بالا، میتواند مقاومت در برابر نفوذ گرد و غبار و آب را تضمین کند. این ویژگی ها به ویژه در محیط
چرا باید چاه آسانسور تمیز باشد؟
اگر زباله به درون چاه آسانسور نفوذ کند با آبی که معمولا وارد این گودال میشود مخلوط شده و باعث کثیف شدن چاه آسانسور میشود. تمیز نبودن چاه آسانسور میتواند برای تجهیزات نصب شده آسانسور مشکل ایجاد کند و باعث ایجاد نقص در آسانسور شود. برای تمیز کردن چاه آسانسور باید از تیمی که در این کار تخصص و تجربه دارند کمک گرفت؛ درغیر این صورت باعث ایجاد مشکل در امنیت مسافران میشود.
تکنسینهای آسانسور برای بررسی نشتیهای کوچک، بررسی لوله کشی آسانسورهای هیدرولیک، بررسی جکهای هیدرولیک، سیم کشی برق شامل چراغ و پریز برای اهداف کاری نیاز دارند که چاه آسانسور تمیز باشد؛ تا بتوانند به شکل صحیح کار خود را انجام دهند. برخی اوقات قطعاتی از آسانسور حدا شده و به درون چاه آسانسور منتقل میشود؛ درصورت مشاهده قطعه توسط تکنسین میتوان جلوی خرابیهای بزرگتر را گرفت و قطعات را جایگزین کرد.
نتیجه گیری
در این مطلب درباره چاه آسانسور و ویژگی های آن صحبت کردیم. نظر شما در این باره چیست؟ آیا با چنین چیز هایی مواجه شده اید؟ نظر شما در این باره چیست با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید. همچنین اگر قصد خرید انواع آسانسور و لوازم مربوطه آن را دارید با تیم پشتیبانی و حرفه ای تی ام جی در ارتباط باشید و بهترین مشاوره ها را دریافت کنید.