آسانسورها به عنوان یکی از تجهیزات مهم و حیاتی در ساختمانها، نقشی اساسی در جابجایی افراد و بار ایفا میکنند. با توجه به قیمت بالای این دستگاه و قطعات اصلی آن، اطلاع از عمر مفید آسانسور و زمان مناسب برای تعویض یا نوسازی آن، از اهمیت بالایی برخوردار است. در این مطلب همراه ما باشید تا بیشتر در این باره و عمر مفید آسانسور ها صحبت کنیم.
عمر مفید آسانسور چه قدر است؟
آسانسورها به عنوان یکی از تجهیزات کلیدی در ساختمانهای امروزی، نقشی حیاتی در جابجایی افراد و بار ایفا میکنند. با توجه به قیمت بالا و پیچیدگی این دستگاهها، اطلاع از طول عمر مفید آنها و زمان مناسب برای تعویض یا نوسازی، از اهمیت بالایی برخوردار است.
مدت زمانی که از یک آسانسور میتوان به صورت مفید استفاده کرد بین 20 تا 25 سال بدون احتساب قطعات ثابت تخمین زده میشود. این عدد با انجام سرویسهای دورهای و نگهداری منظم و همچنین استفاده صحیح از آسانسور قابل افزایش است.
به طور کلی، بعد از گذشت 20 سال، آسانسور به نوسازی نیاز پیدا میکند. در این مرحله، برخی از اجزای اصلی مانند موتور، سیستم کنترل و سیمکشی باید تعویض یا بهروز شوند.
پس از 30 سالگی، علاوه بر نوسازی، تعویض قطعات فنی دستگاه نیز ضروری میشود. در این سن، بسیاری از قطعات اصلی فرسوده شده و دیگر قابل اطمینان نیستند.
روش های افزایش طول عمر آسانسور ساختمان
روش های زیادی برای افزایش طول عمر آسانسور ساختمان وجود دارد. اما باید این مورد را در نظر بگیرید که در صورت فرسودگی و آسیب دیدگی تعمیرات قطعات سخت و هزینه بر خواهد بود. به همین دلیل باید از یک سری روش های افزایش طول عمر آسانسور ساختمان کمک بگیریم.
توجه به دمای آسانسور
دمای آسانسور ممکن است به دلایل مختلفی بالا برود. این بالا رفتن دما ممکن است به قطعات داخلی آسانسور ضربه بزند. به همین دلیل باید علت و عوامل آن را بدانیم. معمولا بالا رفتن دمای آسانسور در فصل تابستان بیشتر اتفاق می افتد. اصلی ترین دلیل آن اختلال در نحوه عملکرد سیستم خنک کننده یا تهویه آسانسور پیدا کرد.
فراموش نکنید که دمای مربوط به هر فصل می تواند تاثیر متفاوتی بر روی آسانسور داشته باشد. توصیه می کنیم قسمت کابین آسانسور را از هرگونه دمای خیلی بالا یا حیلی پایین دور نگه دارید. البته بسیاری از ساختمان ها دارای موتورخانه آسانسور در پشت بام هستند و این مکان نیز به شدت گرم است.
برای حل این مشکل باید جریان هوای مناسب را با خروجی و توزیع حفظ کنید. برای اینکار لازم است از سیستم Hvac استفاده کنید. در این حالت رطوبت و گرما کمتر می شود و احتمال خرابی قطعات از بین می رود. همچنین استفاده از منبع تغذیع آسانسور اضطراری حتما باید استفاده کنید.
تعمیر و نگهداری آسانسور
آسانسور یک دستگاه ساخته دست بشر است و به همین علت نمی توانیم صد در صد از خراب شدن قطعات آسانسور جلوگیری کنیم. البته اگر بتوانید به موقع این قطعات را تعویض احتمال اینکه باعث آسیب جانی یا مالی شوند، جلوگیری می شود.
همچنین با تعمیر و نگهداری آسانسور می توانید از هزینه های اضافی که در آینده ممکن است تحمیل شود، جلوگیری گنید. بخاطر داشته باشید که تعمیر و نگهداری آسانسور می تواند عمر آسانسور ساختمان را بالا ببرد و از آسیب های احتمالی حفظ کند.
توجه به چراغ های آسانسور
جدا از اینکه روشنایی داخل چاه آسانسور و موتورخانه باید در بهترین کیفیت انجام شود، باید به روشنایی داخل کابین نیز توجه شود. معمولا توصیه می شود که در داخل کابین تمامی نقاط به صورت یکنواخت نوردهی شود. کابین جز مهم ترین قسمت های آسانسور است و کاربر باید حس خوبی نسبت به آسانسور داشته باشد.
منظور از یکسان بودن نور چراغ های آسانسور این است که نور آسانسور در زمان باز شدن درها، ورود به آسانسور یا زمان جابجایی یکسان باشد. همچنین توصیه می شود که به صورت دوره ای چراغ داخل کابین بررسی شود تا در زمان جابجایی مسافرین چراغ ها قطع نشود. برای طولانی شدن عمر آسانسور ساختمان حتما به روشنایی چراغ باید توجه شود.
انجام سرویس های دوره ای آسانسور
توجه به سرویس های دوره ای آسانسور کمک می کند تا طول عمر بیشتری را در آسانسور تجربه کنید. سرویس های دوره آسانسور همیشه باید توسط یک شرکت یا فرد متخصص انجام شود تا خرابی قطعات به حداقل برسد. معمولا یکی از مهم ترین آسیب های وارد شده به آسانسور خرابی سیم آسانسور و سیم بکسل است. عدم تعمیر یا بررسی دوره این مورد به شما کمک می کند تا کمترین خطر و هزینه های مالی گریبان گیر شما شود.
البته در نظر داشته باشید که عواملی مانند رعایت ظرفیت مجاز در آسانسور، سرعت آسانسور، محل قرارگیری، کنترل درب و ولتاژ برق همگی اگر رعایت نشوند ممکن است باعث نیاز به تعمیر و نگهداری آسانسور شود. معمولا بهترین زمان برای سرویس دوره ای بستگی به عمر و کیفیت نصب آسانسور دارد.
نظافت و تمیزی آسانسور
شاید در نگاه اول نظافت و تمیزی آسانسور ممکن است زیاد مهم به نظر نرسد. اما اگر به طور مرتب به تمیزی آسانسور توجه نکنید، ممکن است آسیب های جدی به دستگاه های الکتریکی و مکانیکی خود وارد کنید. این آسیب ها ممکن است در آینده منجر به تعمیرات پر هزینه شود.
معمولا نظافت و تمیزی آسانسور با موادی مانند پاک کننده ها و استریل کردن آسانسور انجام می شود. توصیه می کنیم حتما از یک پاکننده غیر ساینده برای حذف و آلودگی از فولاد ضد زنگ استفاده می شود. این کارها باعث جلوگیری از آسیب به قطعات آسانسور می شود. در این میان تمیزکردن چراغ ها و ئکمه های پنل از مهم ترین اقداماتی است که باید حتما انجام شود.
مقاله مرتبط: آسانسور تک فاز چیست؟
قطعات آسانسور چه قدر عمر مفید دارند؟
عمر مفید قطعات آسانسور به طور قابل توجهی متفاوت است و هر قطعه با توجه به نوع و کیفیت آن، طول عمر مشخصی دارد. به طور کلی، میتوان این قطعات را به دو دسته اصلی تقسیم کرد:
قطعات اصلی | عمر مفید |
فلکه اصلی موتور | 10 تا 15 سال |
سیم بکسل | 10 تا 15 سال |
تراول کابل | 10 تا 15 سال |
ریلها | 20 تا 30 سال |
قطعات فرعی | |
دیکتاتور | 5 تا 10 سال |
قفل | 1 تا 4 سال |
باتری نجات اضطراری | 2 تا 5 سال |
دربها | 10 تا 15 سال |
موتور درب | 10 تا 15 سال |
سیستم کنترل | 10 تا 15 سال |
تجهیزات ایمنی | 5 تا 10 سال |
البته موارد ذکر شده بسته به نوع استفاده و کاربری آسانسور می تواند متغییر باشد. برای مثال آسانسور های بیمارستانی، آسانسور های صنعتی و ساختمان های پرتردد که آسانسور در دفعات زیاد مورد استفاده قرار میگیرد اینم بازه عمر مفید قطعات کاهش میابد.
چه مواردی روی عمر مفید قطعات آسانسور تاثیر دارد؟
کیفیت قطعات: استفاده از قطعات باکیفیت و استاندارد در ساخت آسانسور، تاثیر مستقیمی بر عمر مفید آنها دارد.
نوع کاربری: آسانسورهایی که در مکانهای پرتردد و با ترافیک بالا نصب میشوند، قطعات آنها زودتر فرسوده شده و نیاز به تعویض پیدا میکنند.
نگهداری و سرویس دورهای: انجام منظم سرویس دورهای و نگهداری آسانسور مطابق با دستورالعملهای سازنده، به افزایش عمر مفید قطعات آن کمک میکند.
اهمیت سرویس و نگه داری آسانسور
آسانسور جزو مهم ترین بخش های یک ساختمان به حساب می آید که بروز مشکلی کوچک می تواند باعث رخ دادن خطر بزرگی شود از این رو سرویس و چکاپ ماهانه در بازه های زمانی خاص از اهمیت بالایی برخوردار است. همانطور که در جدول بالا مشاهده کردید آسانسور و قطعات آن دارای یک عمر مفید می باشد. اگر سرویس و نگه داری آسانسور به صورت منظم انجام گیرد عمر مفید قطعات افزایش میابد و از بروز تعویض یا تعمیر زود هنگام جلوگیری می شود. اگر نمی دانید سرویس آسانسورچگونه انجام می شود، می توانید مقاله «سرویس آسانسور چگونه انجام می شود» را بخوانید.
البته این نکته لازم به ذکر است که بعد از گذشت 15 سال حتما باید به فکر نوسازی و بازسازی اسانسور باشید زیرا عمر مفید بسیاری از قطعات مرتبط با آسانسور به پایان میرسد و عدم توجه به این مورد میتواند خسارات مالی و حتی خسارات جانی به همراه داشته باشد.
برای این که هزینه های زیادی را متحمل نشوید، می توانید به فکر بازسازی آسانسور باشید نع تعویض آن. چون هزینه تمام شده بازسازی بسیار کمتر از تعویض آن میباشد.
تعمیر آسانسور بهتر است یا تعویض؟
امروزه آسانسور یکی از مهم ترین اجزای هر ساختمانی است و به همین دلیل توصیه می شود که حتما از افراد متخصص و با سابقه برای نصب کمک بکیرید. اما در هر صورت همانند سایر تجهیزات ساختمان نیاز به تعمیر یا تعویض قطعات وجود دارد. در این میان برخی از قطعات آسانسور نیاز به بازسازی ظاهری دارند، مانند: دیواره های کابین، کف کابین، سقف کابین، سستی کابین، آینه و دستگیره ها، درب اتوماتیک.
در مقابل برخی از قطعات آسانسور نیاز به تعویض دارند مانند دیواره های کابین، تابلو آسانسور، کف کابین، سقف کابین، درب اتوماتیک، تعویض یا نصب مدار ایمنی آسانسور، بکسل آسانسور، ترمز اضطراری همگی می تواننند تعمیر یا تعویض شوند.
نتیجه گیری
اما در صورت نگهداری و سرویس دورهای آسانسور، و بدون درنظر گرفتن قطعات ثابت، میتوان طول عمر آسانسور را 15 سال در نظر گرفت. بعد از 15 سال باید قطعاً به فکر نوسازی و بازسازی و جایگزینی قطعات اصلیتر آسانسور باشید.
در این مقاله به بررسی عمر مفید آسانسور و قطعات آن پرداختیم. به طور خلاصه می توان گفت آسانسور هایی که بیشتر مورد استفاده قرار میگیرند عمر مفیدشان کاهش نسبی پیدا میکند اما در کل برای تمام آسانسور ها باید سرویس و چکاب ماهانه انجام داد از از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری کرد.
اگر این سرویس دهی و چکاب به صورت منظم انجام شود عمر مفید قطعات را تا 15 سال میتوان تخمین زد. اما خیر اگر آسانسور را به امان خدا رها کنید و توجهی به آن نکنید، عمر مفید آن بین 5 تا 10 سال کاهش میابد و می تواند هزینه های زیادی را به همراه داشته باشد.