همانطور که می دانید آسانسورها برای حرکت از دو نوع موتور گیرلس و گیربکس استفاده می کنند. هرکدام از این نوع موتورها در آسانسور های خاصی استفاده می شوند که ممکن است بر عملکرد و سرعت آسانسورها تاثیر بگذراند.
در ساختار موتور گیربکس از الکتروموتور و گیربکس استفاده شده است و این باعث می شود که آسانسور با سرعت بیشتری در بین طبقات حرکت کند. در این میان در ساختار موتور گیرلس هم از دنده و چرخ دنده استفاده نشده است. موتور گیرلس حرکت روان تری نسبت به موتور آسانسور گیربکسی دارند.
برای اینکه بیشتر با انواع موتورهای گیربکسی و گیرلسی آشنا شویم همراه ما در سایت تی ام جی باشید تا در مورد مزایا و معایب این دو موتور آسانسور بیشتر بدانید. همچنین بتوانید بهترین انتخاب را برای نصب موتور آساتسور را داشته باشید.
موتور گیربکس چیست؟
موتور گیربکس یکی از انواع موتورهای آسانسور است که در برخی از آسانسور ها از آن استفاده می شود. مثلا برای ساخت موتور گیربکس از دو جز اصلی الکتروموتور و گیربکس استفاده شده است. وجود این دو جز باعث کنترل سرعت انتقال و افزایش قدرت تاثیر زیادی دارد.
معمولا برای اینکه موتر گیرلس حرکت کند، باید دو یا چند چرخ و دنده با هم دیگر در ارتباط باشند و به همین ترتیب حرکت آسانسور بین طبقات انجام می شود. موتور گیربکس معمولا در آساتسور کششی استفاده می شود. این نوع آسانسور برای اینکه عملکرد مناسبی در هنگام جا به جا شدن بین طبقات ساختمان داشته باشند، از نیروی کششی استفاده می کنند.
به بیان ساده تر در موتورگیربکسی آسانسور نیروی و انرژی لازم الکتروموتور توسط یک قرقره کششی و چرخ دنده به نیروی کابین وارد شده و باعث بالا یا پایین رفتن آسانسور می شود. گیربکس که درکنار الکتروموتور قرار دارد، واسط بین موتور و کابین است و هنگام حرکت آسانسور باعث انعطاف پذیری می شود.
در این میان چرخش گیربکس باعث به حرکت درآمدن چرخ دنده ها می شود و با چرخش چرخ دنده هایی که به موتور گیر بکس وصل شده اند، فلکه گیربکس شروع به حرکت می کند و سیم بکسل به این ترتیب در جهت چرخش موتور باعث حرکت چرخ می شود. قدرت بالای موتور، بازدهی بالا و همچنین ارزان بودن این موتور نسبت به سایر موتورهای آسانسور، از مزایای این نوع موتور آسانسور است.
موتور گیرلس چیست؟
بعد از موتور گیربکسی، محبوب ترین نوع موتور، موتورهای گیرلسی هستند که در بسیاری از آسانسورها از این نوع موتور استفاده می شود. همانطور که از اسم این نوع موتور ها پیداست، در ساخت این موتورها از دنده و چرخ دنده استفاده نشده است و طراحی آن ها بدون استفاده از گیربکس است.
اگر بخواهیم بیشتر در مورد این نوع موتورها توضیح دهیم، باید بگوییم که موتور گیرلس آسانسورها توسط اینونتر یا درایو کنترل سرعت کنترل شده و دارای آهن ربای دائم هستند که باعث افزایش راندمان آسانسور می شود.
در گذشته از موتورهای DC برای کنترل شتاب و جریان متناوب استفاده می شد اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی از موتورهای AC به جای DC استفاده می شود. انواع مختلفی از موتور گیرلسی آسانسور وجود دارد. این موتورهای گیرلسی شامل موارد زیر هستند:
- موتور AC با آهن ربای دائمی
- موتور DC ولتاژ متغیر
- موتور AC ولتاژ متغیر و فرکانس متغیر
تفاوت موتورهای گیرلس و موتورهای گیربکس آسانسور
تا اینجای مقاله ما کاملا با انواع موتورهای آسانسور آشنا شدیم و متوجه شدیم که هر دو آسانسور چگونه کار می کنند. اگر بخواهیم اصلی ترین تفاوت این دو موتور آسانسور را بیان کنیم، این است که موتور گیرلسی آسانسور به دلیل اینکه نبود گیربکس، حرکت روان و نرمی دارد و در هنگام حرکت آسانسور هیچ گونه تکان و لرزشی در کابین احساس نمی شود.
همچنین موتور گیرلسی نیازی برای روغن کاری ندارد ولی موتورهای گیربکسی باید روغن کاری شوند این روغن کار در نهایت ممکن است باعث خسارت به موتور شود.
از طرفی دیگر استفاده از موتور های گیربکسی باعث افزایش سرو صدای بیشتر می شوند. موتورهای گیربکسی برای ساختمان هایی که افراد زیادی در آن ساکن هستند، مناسب نیست و ممکن است باعث داغی زود موتور شود.
مزایای استفاده از موتور گیربکس
تا اینجا که با تفاوت های این دو موتور گیربکسی آشنا شدیم، بهتر است با مزایای موتورگیربکسی نیز آشنا شویم.
افزایش کارایی آسانسور
گیربکس آسانسور وظیفه انتقال انرژی از موتور به سیستم موتور آسانسور را دارد که در نتیجه باعث می شود که کارایی و عملکرد آسانسور بالا برود. در موتور گیربکس باعث افزایش سرعت و خروجی گشتاور موتور شده و شما می توانید بیشترین کارکرد را از این نوع آسانسور داشته باشید.
افزایش طول عمر آسانسور
برخلاف سایر آسانسورها وجود این موتور باعث خواهد شد که آسانسور طول عمر بیشتری داشته باشد. چرا که وجود گیربکس باعث می شود که ضربه زیاد به سایر قطعات اصلی آسانسور وارد نشود.
دسترسی بیشتر برای تعمیر و نگهداری
برای اینکه گیربکس ها طول عمر بیشتری داشته باشند باید روغن کاری شوند. از طرف دیگر شما می توانید برای کارکرد بهتر، در هنگام سرویس آسانسور سالم یا خراب بودن این قطعه را نیز چک کنید.
افزایش ایمنی آسانسور
اگر اگر از کسانی هستید که از موتور گیربکسی برای آسانسور خود استفاده می کنند، نباید نگران ایمنی آسانسور باشید. موتور گیربکسی برای افزایش ایمنی مانند دارا بودن ترمز اضطراری و جلوگیری از حوادث ساخته شده اند.
معایب استفاده از موتور گیربکس
موتور گیربکس بر خلاف موتورهای گیرلس معایب زیادی در هنگام نصب و استفاده دارند. در این قسمت برخی از این معایب را باهم مرور می کنیم.
- موتورهای گیربکس نیاز به فضای مناسب برای موتور خانه دارند و همین موضوع باعث می شود تا بسیاری از افراد استفاده از آسانسور گیرلسی را ترجیح بدهند.
- مصرف انرژی در موتور های گیر بکس بسیار بیشتر از موتورهای گیرلس است.
- موتور های گیربکسی سرو صدای بیشتری نسبت به موتور های گیرلسی دارند و ممکن است آرامش ساکنین را بهم بزنند.
مزایای استفاده از موتور گیرلس
- نصب راحت سریع موتورهای گیرلس
- عدم نیاز به سرویس و روغن کاری مرتب
- دارای راندمان و کارایی بالا در حرکت آسانسور
- مناسب برای ساختمان هایی افراد زیادی در آن ساکن هستند
- نیاز به فضای کم برای نصب آسانسور
- عدم نیاز به نصب بودن موتور خانه
معایب استفاده از موتور گیرلس
- نسبت به موتور های گیربکسی هزینه راه اندازی بالایی دارد.
- نیازمند سنسور تعیین موقعیت روتور یا انکودر نیاز دارد
- نیازمند یک متخصص برای نصب و راه اندازی این نوع موتورها
- نیازمند نصب بودن ترمز آسانسور قوی
سخن آخر
در این مقاله سعی شد با مزایا و معایب موتورهای گیرلس و گیربکس آشنا شوید و بتوانید تصمیم نهایی را برای خرید این دو موتور بگیرید. ممکن است یکی از موتور ها برای برخی از ساختمان ها و آسانسورها مناسب باشد و برای سایر مجتمع ها نباشد.
بهترین راه این است که برای نصب این موتورها از افراد متخصص و شرکت های نصب آسانسور مانند شرکت تی ام جی کمک بگیرید.