TMG Elevator & Escalator

    امروزه به دنبال رشد جمعیت شهرنشین، افزایش تعداد و تراکم ساختمان‌ها و همچنین افزایش نسبی شهروندان دارای خودرو، مسئله تامین پارکینگ برای خودروها روز به روز جدی تر شده است و سازندگان آپارتمان‌ها نیز به منظور تامین هر چه بیشتر فضای پارکینگ، تمایل به افزایش تعداد طبقات در فضای زیرین ساختمان‌ها دارند. و در نتیجه نیاز به آسانسور خودروبر روز به روز بیشتر احساس میشود.

    اما با توجه به این که اکثر آپارتمان‌‌های متداول در زمین‌هایی با متراژ بین 200 تا 500 متر بنا می‌شوند و اختصاص اجباری قسمت عمده‌ای از سطح هر طبقه پارکینگ به سطح شیبدار (رمپ) برای دسترسی و گردش خودروها به طبقات زیرین، راندمان بهره‌برداری طبقات پارکینگ به شدت کاهش یافته و احداث طبقات اضافی پارکینگ را توجیه‌ ناپذیر می‌سازد. لذا بهترین راه حل استفاده از آسانسور خودروبر می باشد.

    آسانسور خودروبر آسانسوری است که برای حمل و نقل عمودی وسایل نقلیه طراحی شده است.

    از آسانسور اتومبیل برای انتقال عمودی وسایل نقلیه و خودرو ها به داخل ساختمان استفاده می شود. آسانسورهای اتومبیل بر می توانند هزینه های کلی را کاهش دهند زیرا برای پارک همان تعداد اتومبیل زمین کمتری لازم است. بالابرهای وسایل نقلیه ، که اتومبیلی را در مرکز ثقل خود قرار می دهند ، در گاراژها و تعمیرگاه ها مورد استفاده قرار می گیرند و به گونه ای طراحی شده اند که برای تعمیر امکان دسترسی به زیر اتومبیل را فراهم می کنند.

    همچنین این آسانسورها برای جابجایی اتومبیل در کانکس ها ، نمایشگاه های اتومبیل ، گاراژها ، خانه ها و موارد دیگر طراحی شده اند. برای مکانهایی با تراکم بالا که فضای افقی زمین کافی نیست، بسیار مناسب است.

    آسانسور های خودروبر، یکی از بزرگترین نوع آسانسورها هستند که از آنها در جهت حمل خودرو به طبقات مختلف استفاده می شود. ابعاد کابین آسانسورهای خودروبر معمولاً ۲.۵ تا ۳ متر در ۴.۵ تا ۶ متر بوده و دارای ظرفیتی بین ۲.۵ تا ۷ تن می باشند. در این دسته از آسانسورها، از لحاظ ارتفاع محدودیتی وجود ندارد، اما بهتر است تا ارتفاع سه طبقه از سیستم هیدرولیک و برای ارتفاع های بالاتر از سیستم کششی  یا گیرلس 2به 1یا سیتم 4به 1یا غیره که نیاز به مشاوره دارد، استفاده شود.

    www.tmgelevator.com

    برتری های آسانسور تی ام جی

    آسانسور خودروبر هيدروليك در مجتمع هاى مسكونى، تجارى، ادارى، پارکینگ های عمومی و … کاربرد دارند. این دسته از آسانسورها دارای ویژگی ها و مزایای زیر می باشند؛

    سر و صدای کم

    ضريب ايمني بالا

    حركت نرم و روان

    صرفه جویی در مصرف انرژی

    بدون نیاز به موتورخانه در بالا

    صرفه جویی در فضای ساختمان

    دارای تجهیزات کامل ایمنی و استاندارد

    دارای ترمز ایمنی خودکار به منظور جلوگیری از سقوط

    درهای عمودی دو جداره

    کنترل از راه دور

    نشانگر موقعیت خودرو

    کابین شیشه ای لوکس

    انواع آسانسور تی ام جی

    1.قیچی

    2.لیفتراکی

    3.دوبل بغل

    4.مستقیم مرکزی

    5.کششی.

    انواع روش های نصب آسانسورهای خودرو بر

    1.نصب مستقیم از زیر

    2.نصب مستقیم از بغل

    تعداد چک مورد نیاز؛ ۲ عدد

    انبار چاهک حدودmm5000* mm3000

    نیاز به حفر چاه در حدود ۲ متر کمتر از طول مسیر

    3.نصب غیر مستقیم

    نیاز به عرض چاه بیشتر

    تعداد جک مورد نیاز؛ ۲ عدد

    چاهک آسانسور در حد معمول

    بدون نیاز به حفر چاه برای جک

    نیازمند به کاراسلینگ و سیستم پاراشوت

    فضای مورد نیاز برای آسانسورهای هیدرولیک خودروبر:

    با توجه به تنوع آسانسورهای هیدرولیک ابعاد چاه و کابین را برای آسانسورهای خودروبر که یکی از متداول ترین نوع آسانسورهای هیدرولیک است، مورد بررسی قرار می‌دهیم. نحوه اتصال جک مطابق با شکل ذیل، بطور مستقیم جک از زیر می‌باشد: بطور معمول آسانسورهای خودروبر دارای ظرفیت از 5/2 تا 7 تن هستند که دارای حداکثر 5/8 متر طول برای جک تک مرحله ای (1 Stage) ، 12 متر طول برای جک تک مرحله ای دو تکه از نوه جک از زیر مقدور می باشند.ولی در صورت استفاده از سیستم 2-1 امکان اجرای اینگونه آسانسورها تا حدودا  30 امکان پذیر می باشد.   ابعاد کابین در آسانسورهای خودروبر معمولاً به عرض 220 تا 280 سانتیمتر و عمق 450 تا 600 سانتیمتر می‌باشد.
    –  در حالت جک از زیر:

    در کف چاه حفره برای استقرار جک به قطر cm  50 در مرکز ثقل کابین تعبیه می‌گردد که عمق آن برای جک یک مرحله ای (1 Stage) به صورت cm 50 + طول مسیر حرکت و برای جک دو مرحله ای (2 Stage) به صورت cm 50 + طول مسیر حرکت / 2 محاسبه می‌گردد.

    – در حالت جک بغل غیر مستقیم نیازی به حفر چاک نیست.

    – موتورخانه آسانسورهای هیدرولیک معمولا در کنار چاه آسانسور تعبیه شده و به دلیل نوع سیستم می‌تواند تا 12 متر با چاه فاصله داشته باشد که خود از مزایای این سیست است، ارتفاع موتورخانه حداقل 2 متر و ابعادی حدود 5/2 × 5/2 متر دارد.

    – انواع در، در آسانسورهای هیدرولیک عموماً شامل 1- گیوتینی که در از وسط باز شده و نیمی از آن به سمت بالا و نیمه دیگر به سمت پایین می‌رود. 2- کشویی که به صورت انعطاف پذیر در ریل حرکت کرده و به سمت بغل کابین هدایت می‌شود. 3- تلسکوپی، سانترال یا تلسکوپی – سانترال می‌باشد که قبلا در مورد این درها توضیحاتی ارائه شده است.

    سرعت حرکت آسانسور :

    استاندارد حرکتی سرعت آسانسورهای خودروبر در رنج m/s 0/2 الی m/s 0/6 می باشد.

    برق مصرفی مورد نیاز آسانسور :

    برق مصرفی سه فاز نیاز دارد.

    ذکر این نکته لازم و ضروری می باشد که آسانسور های خودروبر از لحاظ استانداردی و قطعات به کار رفته باید تمامی قطعات آسانسورهای معمول دیگر و نیز تمامی ملزومات آنها از قبیل چاهک و … را دارا باشند .

    نکاتی مهم :

    بهتر است برای ساختمان هایی که دارای ۳ طبقه هستند از سیستم هیدرولیک و برای ساختمان هایی که بیشتر از ۳ طبقه دارند از سیستم کششی استفاده گردد.

    – ابعاد کابین مدل آسانسور ها معمولاً حدود ۲٫۵ تا ۳ متر در ۴٫۵ تا ۶ متر بوده و دارای ظرفیتی بین ۲٫۵ تا ۷ تن می‌باشند.

    – از این دسته آسانسور می توان در مکان هایی از جمله پارکینگ آپارتمان ها،تعمیرگاه ها،انبار های بزرگ به جای رمپ استفاده کرد.

    – برق مورد استفاده جهت راه اندازی این آسانسور برق سه فاز می باشد.

    – این مدل آسانسور می تواند با کابین و یا بدون کابین و به صورت یک پلت فرم اجرا گردد.

    – برای آسانسورهای خودروبر انتخاب بعضی کمیت ها (انتخاب فتوسل های پرده ای مناسب برای باز و بسته شدن درب اتوماتیک کابین، انتخاب پرده نوری مناسب داخل کابین برای تشخیص وضعیت مناسب اتوموبیل در داخل کابین، محل مناسب برای نصب شستی های فرمان داخل کابین، علائم راهنما و هشدار در داخل کابین و بیرون کابین، سیستم تراز مجددReleveling ، … ) مهم و تاثیرگذار است. با ما مشورت کنید.


    www.tmgelevator.com    

                                  
    – برای طول حرکت کم (کمتر از حدود ۶ متر) می توان از آسانسورهای هیدرولیک یا کششی استفاده کرد. برای طول حرکت متوسط و زیاد، بهتر است از آسانسورهای کششی استفاده شود.

    – هنگام طراحی ساختمان فضای لازم برای موتورخانه در بالای چاه آسانسور، ارتفاع لازم برای بالاسری Overhead ، و نیز فضای لازم برای چال Pit را در نظر بگیرید.

    – سیستم نجات اضطراری (توسط برق اضطراری، باتری، و به صورت مکانیکی و دستی) برای مواقع قطعی برق در نظر گرفته شود.

    – در صورت وجود فضای بیشتر برای عرض چاه، طراحی کابین به گونه ای باشد که عرض ۲۷۰۰ میلیمتر برای کابین تامین گردد تا در صورت نیاز در شرایط اضطراری، راننده امکان پیاده شدن از اتومبیل را داشته باشد.

    www.tmgelevator.com

    جهت مشاوره رایگان تماس بگیرید