آسانسورهای کششی یکی از قدیمی ترین و متداول ترین آسانسور های استفاده شده در ساختمان ها است که با نیروی محرکه، کار می کند و از یک سیستم طناب و قرقره برای بالا و پایین بردن کابین آسانسور استفاده می کند. این آسانسورها توسط موتورهای الکتریکی متناوب (AC) یا جریان مستقیم (DC) هدایت می شوند.
تاریخچه آسانسور های کششی
طراحی و ساخت آسانسورهای کششی که در ابتدا در یونان باستان مورد استفاده قرار گرفت، که البته در طول تاریخ کمی تغییر کرده است. اگرچه تحولاتی در کیفیت و موتورها وجود داشته است و بزرگترین پیشرفت در ترمز ایمنی در دهه 1870 بود که تصور عمومی را در مورد آسانسور تغییر داد و باعث شد شهرهایی مانند شهر نیویورک از دهکده های گسترده به کلان شهرهای عمودی رشد کنند.
عملکرد و نحوه کار آسانسور کششی
طراحی و ساخت آسانسور های کششی سیم بکسل ها ( طناب ها ) که به کابین آسانسور و از طرف دیگر به وزنه های تعادل متصل هستند توسط موتور حرکت می کنند.
برای حرکت آسانسور ابتدا موتور با چرخش چرخ طناب های کابین را به سمت بالا و یا پایین حرکت می دهند و وزنه ها برای تعادل سازی کابین آسانسور مورد استفاده قرار می گیرد و به کاهش توان لازم برای حرکت آسانسور کمک به سزایی می کند.
سرعت آسانسور کششی با توجه به اندازه موتور و اندازه شیار تعیین می شود. هرچه موتور و شیار بزرگتر باشد، آسانسور سریعتر خواهد بود. آسانسورهای کششی دنده ای معمولاً بین 200 تا 500 فوت در دقیقه سرعت دارند، در حالی که آسانسورهای کششی گیربکس می توانند به راحتی از 500 فریم در دقیقه با رکورد جهانی 4000 فریم در دقیقه فراتر بروند.
انواع آسانسور کششی
تکنولوژی آسانسور در طول سال ها تکامل یافته است، اما آسانسورهای کششی همچنان در صنعت ساختمان مرتبط هستند. منحصر به فرد بودن آسانسورهای کششی آنها را به ویژه برای ساختمان های متوسط تا بلند برجسته می کند. در ادامه به انواع آسانسورهای کششی خواهیم پرداخت با ما همراه باشید.
آسانسورهای کششی دنده ای با ساختار ساده و تکنولوژی پیشرفته خود منحصر به فرد هستند و برای آسانسورهای باری و کم سرعت مناسب هستند. یک آسانسور کششی معمولی دنده ای معمولاً توسط یک موتور الکتریکی AC یا DC به پیش می رود. آنها همچنین دارای چرخ دنده هایی بین موتور الکتریکی و شیار خود هستند که قرقره را به حرکت در می آورد و طناب های فولادی یا تسمه های فولادی صاف را به حرکت در می آورد.
مدل دنده ای دارای حداکثر سرعت 500 فوت در دقیقه است و می تواند بارهایی تا 13000 کیلوگرم را حمل کند. اگرچه آسانسورهای دنده ای سرعت کمتری نسبت به آسانسورهای بدون دنده دارند، اما به موتورهای الکتریکی کمتری برای به حرکت درآوردن چرخ دنده نیاز دارند و به دلیل میانگین هزینه سرمایه گذاری اولیه، هزینه تعمیر و نگهداری و مصرف انرژی متمایز هستند.
80 درصد از آسانسورهای کششی موجود در بازار بدون دنده هستند و به همین دلیل پرکاربردترین آسانسورها هستند. اگر ساختمانی متوسط تا مرتفع دارید، لازم نیست در مورد نصب مدل گیرلس دو بار فکر کنید، زیرا آنها می توانند با سرعت بسیار بالا کار کنند. بر خلاف مدل دنده ای، آسانسورهای بدون دنده موتور الکتریکی خود را مستقیماً به شیو متصل می کنند.
مدل بدون دنده معمولاً توسط یک موتور سنکرون هدایت می شود و دارای ساختار ساده، عملکرد قابل اعتماد، اندازه کوچک، سبک وزن، راندمان بالا، سرعت کم و گشتاور بالا است. بسته به مدل آسانسور، پیکربندی و کاربرد، می تواند بین 2000 تا 4000 فوت در دقیقه نیز برسد.
با این حال، اگر میخواهید آسانسور شما با سرعت بسیار کمتری مانند آسانسورهای هیدرولیک معمولی حرکت کند، لازم نیست نگران باشید زیرا ما میتوانیم به شما کمک کنیم آسانسوری بدون دنده طراحی کنید که با سرعت 100 فوت در دقیقه حرکت میکند.
آسانسور گیربکس دارای سرمایه گذاری اولیه بالا و هزینه های تعمیر و نگهداری متوسط است و نسبت به مدل دنده ای انرژی کارآمدتری دارد. بنابراین، اگر سرعت و بهره وری انرژی را در اولویت قرار دهید، ممکن است برای ساختمان های بلند و فوق بلند شما عالی باشند.
اگر اولویت اصلی شما صرفه جویی در فضا در ساختمان کم ارتفاع تا متوسط است، آسانسور کششی MRL ممکن است بهترین گزینه برای شما باشد. آسانسورهای MRL طوری طراحی شده اند که نیازی به اتاق ماشین ندارند، بنابراین به شما در صرفه جویی در فضای قابل توجهی در ساختمانی که آسانسور در آن نصب شده است کمک می کند. آنها همچنین دارای سرعت هایی مشابه مدل گیربکس هستند.
علاوه بر کمک به شما در صرفه جویی در فضا در ساختمان، مدل MRL همچنین می تواند به شما کمک کند تا هزینه سرمایه گذاری اولیه و زمان نصب را به میزان قابل توجهی کاهش دهید زیرا موتورهای الکتریکی بیشتر در داخل چاه آسانسور قرار می گیرند. آسانسورهای MRL در مصرف انرژی کارآمد هستند و از روغن یا روان کننده استفاده نمی کنند، بنابراین آلودگی و خطرات احتمالی آتش سوزی را از بین می برند.
علاوه بر این، علیرغم مزایایی که هنگام نصب آسانسورهای کششی MRL به دست می آورید، باید توجه داشته باشید که این آسانسورها می توانند در عملکرد بالا از آسانسورهای دارای اتاق بهتر عمل کنند.
مزایای آسانسورهای کششی چیست؟
- سواری نرم و آرام تری را ارائه می دهد
- می تواند تقریباً تعداد نامحدودی از طبقات را طی کند
- اندازه موتور الکتریکی کوچکتر و الزامات اتاق کنترل
- منافذ جلو و عقب را در هر پیکربندی در خود جای می دهد
- نسبت به آسانسورهای هیدرولیک قدرت و بازده انرژی بیشتری دارد
- نسبت به آسانسورهای هیدرولیک سریعتر سفر می کند و مسافت های عمودی بیشتری را طی می کند
- نیازی به روغن کاری ندارد، بنابراین خطر آلودگی روغن و خطرات احتمالی آتش سوزی را از بین می برد.
- سیستم های ایمنی در آسانسورهای کششی به صراحت برای جلوگیری از سقوط مرده و آسیب ناشی از شکست مکانیکی یا شکستن طناب های فولادی یا تسمه های فولادی تخت طراحی شده اند.
معایب آسانسور کششی
- وزن و ظرفیت کابین محدود
- زمان بیشتری برای نصب نیاز است، بنابراین 4-6 هفته اضافی به برنامه پروژه اضافه می شود
- به طور معمول جرثقیل مورد نیاز است و ملاحظات ساختاری ساختمان وجود دارد زیرا بالای بالابر آسانسور را پشتیبانی می کند و سقف ساختمان را نمی توان بر روی بالابر نصب کرد.